Bondgården Övrabo

Bondgården Övrabo

ekologiska kor och soja

BondeFAQPosted by Sanna Soleskog Mon, March 01, 2010 16:40:32

Idag har det varit förstanyhet i radion hela dagen att sojan i svenskt lantbruk har negativa konsekvenser. Förhållandevis objektiv, saklig kritik har framförts mot att riktigt läskiga bekämpningsmedel används i sojaodlingen. Förskräckligt förstås - vad har vi i Sverige för rätt att förstöra hälsan hos människor i andra länder? Inte bara växtgifterna talar emot sojan, att exploatera regnskog som man gör för att odla soja är heller ingen fin sak.

Att inte använda soja som bidragit till regnskogsskövling har länge varit en stark drivkraft hos oss på Övrabo. Vi använder förvisso en liten andel soja, men den är odlad i Europa och eftersom man i ekologisk produktion bara får använda ekologiska fodermedel används inga bekämpningsmedel i produktionen. Målet är självklart att vara helt självförsörjande på proteinmat till korna, och varje år provar vi någon ny odlingsvariant eller någon ny sort på ärter eller åkerbönor. Att helt klara sig utan proteinfoder till mjölkkor är svårt, och för en ko som nyligen har kalvat är det nästintill omöjligt att hålla henne i en sund och bra näringsbalans utan proteinrikt foder. I ekologisk mjölkproduktion är det proteinet från gräset/ensilaget som är det i särklass viktigaste - kraftfodret bara sista "kryddan".

Vad mr Erlandsson kan göra åt saken vet jag inte - men som konsument har man (som vanligt) stor makt. Välj ekologiskt!

Våra kor på kombinerat proteintillskott och säng.


Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Emil PT Sat, January 08, 2011 23:03:44

Hej,

Kul att läsa dina inlägg om ekologisk djuruppfödning och vilket foder de äter. Hur mycket kraftfoder sista kryddan får en ko om man ser det procentuellt på ett år? Förstår varför de får kraftfoder även om jag är emot en sädbaserad föda båda för kor och oss människor.

Må gott...

Emil Isaksson
Personlig Tränare & Kostrådgivare

Blogg: www.emilpt.wordpress.com