Bondgården Övrabo

Bondgården Övrabo

dinosaurieägg?

BondeFAQPosted by Sanna Soleskog Fri, September 25, 2009 19:05:26

Lika typiska som en enebuske i en småländska hage, lika typiska är numera ensilagebalarna i lantbrukslandskapet. Innehållet i rymdäggen är kort sagt gräs av olika slag, det vill säga de gräsätande djurens matsäck för att klara vintern. Gör man ingenting med gräset efter att man klippt av det, händer samma sak som med gräsmatteklipp som ligger kvar på gräsmattan – det ruttnar.

Att torka till hö=ta bort vatten ur gräset, var länge det vanligaste sättet. Problemen med det är bl a att man är extremt beroende av bra väder många dagar i följd för att ska kunna få in höet tillräckligt torrt. Måste man vänta blir gräset äldre=mindre näring i, och duger inte till högavkastande kor. Att torka det sista vattnet ur hö med hötorkar är inte heller så kul med tanke på elpris och resursanvändning. Istället tar man bort luften från gräset och konserverar det. Precis som när man konserverar grönsaker. Man kan packa gräset i ett torn (tornsilo), lägga det i en hårt packad hög (plansilo, limpa) eller rulla bollar av det som man täcker med plast (ensilagebalar). En ensilagebale innehåller ca 600 kg gräs, och räcker för en sisådär 20-25 kor en dag.

Ekologiska kor äter mer ensilage än konventionella, och möjligheterna att köpa in foder är mer begränsad – att få in bra och tillräckligt mycket ensilage är ännu viktigare för oss ekologer.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Monica K Tue, June 29, 2010 15:01:52

Hej
Att ekologiska djur äter mer plastensilage gör mig chockad - och FÖRBANNAD! Vad är det för plast undrar jag. Det här gör naturligtvis att eko-kött blir mindre klimatvänligt. Ska eko-bönder bidra till att fjärilar och hela eko-system utrotas`
www.kemikaliedetektiven.se (kommer att skriva om det här på ansluten blogg).

Posted by Emelie Wed, October 07, 2009 15:55:22

inte en enda bild på dig på hela bloggen! barn man och djur visar du stolt upp men inte dig själv... (leter efter en bättre bild att ha på fråga kon, den som finns nu är på en Sanna med gulsot...)

Posted by Emelie Tue, September 29, 2009 22:43:21

Tur att ni bygger ut så elefanterna får plats ;)

Posted by Sanna Tue, September 29, 2009 20:31:51

klart att de gör! Vår farm funkar precis som Farmville! Frågan är bara vad man ska göra med alla bebiselefanter som dyker upp i Övrabo?

Posted by Emelie Mon, September 28, 2009 21:15:27

Den bruna ensamma kossan som vandrade på din Farm i farmville och som jag adopterade mjölkar chokoladmjölk! De du, gör era SRB det också? ;)