Bondgården Övrabo

Bondgården Övrabo

även en Hot dog har tänkt

bondetankarPosted by Sanna Soleskog Sun, January 11, 2009 19:19:40

Jag glädjer mig förstås åt att alltfler "vanliga" människor börjar engagera sig vad de äter. Ändå är det lätt att inse att de allra flesta handlar mat utan att tänka på att påläggsskinkan varit en gris och att kycklingfilen en gång varit en liten dunig kyckling. Och det är klart att man gör. Det gör det så oerhört mycket lättare. Och hur många barn vet vad det är de äter- vet de att grillkorven är gjord av grisar som Griseknoen? För mig är det självklart att barnen vet vad de äter, även om det blir mer komplicerat och betydligt mer känslosamt. Det är fegt, och inte av snällhet som man undanhåller dem det.

Beslutet om vi ska döda och äta djur är svårt - själva tanken är obehaglig - men att backa för den genom att låtsas att fläskkotletten kommer från en maskin strax innan vaccumpacken, det är både fegt och oetiskt. Situationen är en helt annan om man inte har mat för dagen, men det har de allra flesta i Sverige, för mycket mat till och med. Drar man ner på köttkonsumtionen och väljer kött från djur som så långt som möjligt har haft ett djurvänligt liv, då kommer man långt till och med utan att behöva sälja sin nya bil.

Jag har tagit beslutet att äta kött och att som människa nyttja djuren till mat. Däremot har vi som människoart ett stort ansvar för att de djur vi äter upp har haft det bra i livet. Och börjar man tänka på det, är det ändå lättare att äta en fläskkotlett från en gris med glada, plirande ögon som fått böka i jorden och känt en sommarvind i sin sträva päls, än en som levt sitt liv i en för trång box och utan att någonsin fått böka i äkta jord. Eller hur?