Bondgården Övrabo

Bondgården Övrabo

Elvis - en ovanlig hund bland andra ovanliga

Hänt på FarmenPosted by Sanna Soleskog Thu, December 18, 2008 17:47:31

Idag var Elvis och jag tillbaka på djursjukhuset. Samma som förra gången - trevlig personal men lång, lång väntan. Elvis halta ben har inte blivit bättre, och jag hade förhoppningen att veterinären skulle hitta något fel idag, ett litet lagom fel som lätt kunde fixas till.

Flera nya röntgenbilder, mycket klämmande senare kan man konstatera att den enda troliga orsaken till den tappre hundens hoppande på tre ben är att lederna i bakbenen är förbroskade, eller "inte helt fräscha" som veterinären uttryckte det. Åt det kan man inte göra någonting. Med smärtstillande och antiinflammatoriskt kanske han kan ha ett bra liv ett tag till. Hur länge är det ingen som vet. Veterinären konstaterade att det var ovanligt på en så ung hund av en så frisk ras.

Jag kan konstatera att jag igen ställs inför innebörden av att något är väldigt ovanligt. Min första hund Max- som förkroppsligade min barndoms längtan efter en hund - fick två år gammal cancer i gommen och fick avlivas. Mycket ovanlig cancerform. För dryga fyra år sedan fick min rara cockerspaniel Puggi hjärnblödning knappt sex år gammal - mycket ovanligt. Vår wachtelhund Jippie som nu är tre år var en av två hundar i sin ras som 2006 diagnosticerades med måttliga armbågsförändringar. Mitt hundliv har med andra ord haft för många ovanliga diagnoser som slutat sorgligt. Eftersom jag inte direkt kan se att jag misskött mina hundar, får man väl konstatera att jag haft ovanligt mycket otur.

Att en sjukdom är ovanlig är helt enkelt helt irrelevant för den som det drabbar. Och med samma logik hjälper det förstås inte de människor som drabbas av ovanliga, ovanligt sorgliga sjukdomar. Ändå säger man det som någon sorts tröst ibland!

Det är ingen tröst när något väl hänt, att det är ovanligt. I Elvis fall hoppas jag att han kommer att svara ovanligt bra på den smärtstillning som finns, eller att han på något ovanligt sätt kan tillfriskna. Just idag är mitt "hunderi" inte så kul, men imorgon kommer jag att komma ihåg att jag också haft ovanligt fina, ovanligt roliga hundar som kanske också i någon mån haft ovanligt bra liv, fast korta.