Bondgården Övrabo

Bondgården Övrabo

dinosaurieägg?

BondeFAQPosted by Sanna Soleskog Fri, September 25, 2009 19:05:26

Lika typiska som en enebuske i en småländska hage, lika typiska är numera ensilagebalarna i lantbrukslandskapet. Innehållet i rymdäggen är kort sagt gräs av olika slag, det vill säga de gräsätande djurens matsäck för att klara vintern. Gör man ingenting med gräset efter att man klippt av det, händer samma sak som med gräsmatteklipp som ligger kvar på gräsmattan – det ruttnar.

Att torka till hö=ta bort vatten ur gräset, var länge det vanligaste sättet. Problemen med det är bl a att man är extremt beroende av bra väder många dagar i följd för att ska kunna få in höet tillräckligt torrt. Måste man vänta blir gräset äldre=mindre näring i, och duger inte till högavkastande kor. Att torka det sista vattnet ur hö med hötorkar är inte heller så kul med tanke på elpris och resursanvändning. Istället tar man bort luften från gräset och konserverar det. Precis som när man konserverar grönsaker. Man kan packa gräset i ett torn (tornsilo), lägga det i en hårt packad hög (plansilo, limpa) eller rulla bollar av det som man täcker med plast (ensilagebalar). En ensilagebale innehåller ca 600 kg gräs, och räcker för en sisådär 20-25 kor en dag.

Ekologiska kor äter mer ensilage än konventionella, och möjligheterna att köpa in foder är mer begränsad – att få in bra och tillräckligt mycket ensilage är ännu viktigare för oss ekologer.