Bondgården Övrabo

Bondgården Övrabo

Att välja eller inte välja - det är frågan

GenerelltPosted by Sanna Soleskog Thu, October 23, 2008 21:06:14

Livet styrs för oss människor av alla de val vi gör. Och även om det kanske blir väl många val för oss, så förundras jag ändå över varför valet av mat har en så undanskymd plats för många. Matens ursprung och hur den har producerats och vad den innehåller borde rimligen vara viktiga för alla människor på det här ansträngda jordklotet. Den givna invändningen är förstås att vi inte orkar/hinner ta reda på och ta ställning till vad vi äter, att vi är för stressade av "vardagspusslet". Finns det tid? Finns det ork?

Bland en del andra småbarnsföräldrar verkar det finnas mycket kraft och tid över till att välja vad barnen och man själv ska ha för kläder. Då menar jag inte bara att skaffa bra kläder som man håller sig varm och torr i, utan om man ska handla danskdesignade barnkläder eller Polarn och Pyret och om man kan matcha orangt och rött. Varför inte fundera över om det är någon skillnad på en ekohönas liv jämfört med en burhönas, och vilken mjölk man ska köpa om man vill spara på regnskogen?

När man sedan kommit förbi småbarnsåren (och för en del även under tiden), så odlar man vinintresset. Inte konstigt, för vin är en spännande lantbruksprodukt, men om man har engagemang till det, borde det också finnas lite kraft kvar att göra val om den mat man äter? Ett gott vin är förstås en mer direkt smakupplevelse, men en smakupplevelse kan för de flesta av oss förstärkas eller störas av saker man vet hur det produceras - om man bryr sig om det.

Alla kommer säkert inte göra samma val som jag gör. Någon kommer tycka att koldioxidbelastningen har störst betydelse och välja kyckling före nöt. Helt ok, så länge man gör ett val. Kunskapen för att kunna välja finns där - precis som man kan hitta massor av information om spanska viner och märkeskläder. Frågan är bara om man söker den. Att välja att inte bry sig om hur vår mat produceras är att välja att ta mindre hänsyn till det här jordklotet och alla dess invånare.