Bondgården Övrabo

Bondgården Övrabo

pedikyr på löpande band

Hänt på FarmenPosted by Sanna Soleskog Thu, February 05, 2009 22:16:30

Idag hade vi betällt pedikyr - fotvård, för våra sjuttio mjölkkor. Då kommer det en fotvårdsspecialist, som i detta sammanhang kallas klövverkare, och fixar till kodamernas fötter så att de blir bra att springa och gå med. För att det ska vara smidigt med 600 kg:s damer har klövverkaren en slags bur som kon ska gå in i, och där hon får ligga i ett slags hängmatta under tiden som klövarna fixas till med vinkelslip med särskilt ko-blad.

Tycker korna om detta? Nej, som med en del andra saker förstår de inte alltid sitt eget bästa. I början av schemat gjorde vi kofösare dessutom bort oss genom att erbjuda korna som stod i tur ett hörn som de kunde tränga sig in i och vägra framgångsrikt. Då blev kofösarna arga på korna, vilket ledde till att korna ville ännu mindre. Sen tog vi vårt förstånd till fånga och fixade ett bättre grindsystem och lugnade ner oss. Plötsligt fungerade allt. Konstigt att man trots ganska många timmars djurvana gör så tokigt ibland.

Famåt eftermiddagen hade alla sjuttio kotjejer fått sin pedikyr, och går nu runt på nystylade, fina klövar. Det känns bra!

568 Lary på fotvårdssalongen